Luum Temple: A Sustainable Oasis in the Mexican Jungle

omgiyoga_com
omgiyoga_com
2 Min Read

“`html


Luum Temple: A Sustainable Sanctuary in the Heart of Mexico

Nestled amidst Lush Vegetation

Nestled amidst the dense green canopies of Tulum, Mexico, Luum Temple is a tranquil space designed by Mexico-based Co-Lab Design Office to host diverse healing programs.

  • Yoga
  • Meditation
  • Workshops
  • Community gatherings

Architectural Harmony

The five-sided bamboo catenary structure blends seamlessly with its surroundings, creating a distinct space for introspection and contemplation.

Indigenous Influence

Local building features have been incorporated into the design, showcasing a harmonious blend of modern design techniques and local artisanal craftsmanship.

Felix Candela’s Legacy

Inspired by Felix Candela’s catenary reinforced concrete shell work, the bamboo structure’s arched form embodies human interdependency and the power of collaboration.

Sustainable Construction Practices

Bamboo: A Sustainable Material

The temple’s construction utilized sustainably farmed bamboo from the neighboring region of Chiapas, promoting carbon sequestration through its rapid harvest cycle and high strength-to-weight ratio.

Zacate Roof

The exterior of the temple is adorned with Zacate, a local grass thatch roof, providing protection from rain and humidity while embracing the region’s vernacular characteristics.

Parametric Design and Engineering Precision

The Luum Temple was meticulously designed using parametric software, ensuring precise angles and measurements. Its structural integrity is supported by footings, compression rings, and tightly woven bamboo lattice.

A Model of Sustainable Building

Luum Temple stands as a testament to sustainable building practices, showcasing the potential of design innovation, vernacular elements, and organic materials to create harmonious structures respectful of the natural environment.

Project Details

  • Name: Luum Temple
  • Location: Tulum, Mexico
  • Area: 250 sqm
  • Year of Completion: 2019
  • Client: Luum Zama
  • Architect: CO-LAB Design Office
  • Engineering: ING Esteban Morales
  • Construction: Arquitectura. Mixta

Image Credits

  • Courtesy of Co-lab Design Office
  • Cesar-Bejar

Author

Peter Smith, Architectural Historian


Credit and rights belong to OMG I Yoga.


“`

Share This Article