ONE THIRD YOGA: A Boundary’s Transformation

omgiyoga_com
omgiyoga_com
4 Min Read

Introduction

Amidst the tranquil art park near China Academy of Art, nestled upon a hilltop terrace, ONE THIRD YOGA emerges as a captivating architectural marvel. This sanctuary, designed by renowned architect Tom Huang, seamlessly integrates with its surroundings, creating an immersive sanctuary for yoga and well-being enthusiasts.

Spatial Reorganization

The project began as a restructuring of the original building, driven by evolving functional demands. The entrance is now a hidden gem, concealed behind a wall at the end of a U-shaped slope. Upon ascending the steps, a secluded lawn unfolds, surrounded by pristine white buildings and a majestic square structure. A path of concrete slabs leads visitors to the main entrance, flanked by a sunlight pavilion and a side porch—additions that enhance functionality while preserving the building’s original aesthetic.

Lobby and Social Spaces

The first-floor lobby serves as a central hub, connecting various functional spaces and providing access to the upper floors. The reception desk, perched atop a striking staircase, exudes a sense of independence and comfort. This modular design allows for a fluid transition between the entrance area, the integrated classroom, and the cleaner’s room, blurring the boundaries between these spaces.

The sunlight pavilion, an extension of the original building, offers a serene gathering space for relaxation and exchange. Its trapezoidal form creates a unique chamber that optimizes lighting and ventilation, fostering a sense of continuity and openness.

Meditation and Relaxation

Beyond the pavilion lies a path leading to the meditation room. Here, the varying relationships between the chamber, corridor, and meditation room are deftly resolved through the use of a double-door fixture. The floor of the meditation room is elevated, while the window facing the gable is lowered, creating a subtle sense of enclosure and intimacy.

Classroom Spaces

The integrated classroom on the first floor is the largest, designed for comprehensive yoga theory courses and practices. The central column and centripetal arcs of the ceiling evoke a sense of mental focus within the tranquil space.

The classroom on the second floor boasts French windows on three sides, inviting the lush greenery of the camphor trees into the room. The abundant natural light creates a soft, diffused glow, ideal for practicing yoga. An outdoor terrace offers an alternative space for yoga sessions, providing a unique outdoor experience.

On the third floor, the original steel structure takes center stage. Preserving its inherent power, the interior is enhanced with hollow square walls, each with windows echoing the exterior walls, ensuring ample natural lighting. The structural nodes are highlighted by the contrast between the partition wall and the windowed area, creating a harmonious interplay between form and function.

Practicing Room

The practicing room on the third floor features a striking wall-like red mountain. The indentation on both sides of the wall and ceiling reinforces its sense of independence. The steel structure nestles within the crevice of the red wall, fostering a limitless sense of boundary and enhancing the stretching atmosphere for practitioners.

Share This Article